Featured Posts

[Travel][feat1]

Nak Fokus Tuisyen Atau Kokurikulum ?

October 14, 2018
Fokus Tuisyen Atau Kokurikulum | Isu nak lebih fokus pada tuisyen atau pada bidang kokurikulum ni rasanya macam tak perlu nak diperbesarkan kot kan. Kalau sebelum ni ramai orang bincang isu nak fokus mengajar tuisyen atau fokus pada kokurikulum di sekolah dari sudut pandangan seorang guru. Tapi, hari ni aku nak kongsi isu yang sama tapi dari sudut pandangan seorang pelajar sekolah.

Aku yakin kawan-kawan guru dan tutor di luar sana pun ada mengalami situasi yang sama samada di pusat tuisyen mahupun home tuition. Tak dinafikan ramai student yang berhenti dari pusat tuisyen bukan kerana tukar pusat tuisyen tapi sebab rutin harian yang padat ditambah dengan kegiatan kokurikulum di sekolah. Aku juga ada dalam 5 orang pelajar, semua isu yang sama.


Sebenarnya, memang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing jika pilih untuk fokus dalam tuisyen ataupun bidang kokurikulum. Di sini aku kongsikan bagaimana untuk fokus dalam dua hal ni tanpa perlu let go salah satu pun.

Andai katalah pelajar hanya fokus terus dengan kelas tuisyen, kita tak boleh nafikan bahawa kegiatan kokurikulum amat membantu pelajar dari segi bukan akademik contohnya, ia membantu dalam kemahiran komunikasi, networking, kerja dalam kumpulan, bagaimana membuat sesebuah keputusan besar dalam sesuatu tugasan, bagaimana bertanggungjawab atas setiap perbuatan, ajar pelajar erti disiplin, komitmen, teamwork dan banyak lagi elmu baru yang tak diajar dalam subjek akademik.

Bagaimana melatih anak biasa dengan kokurikulum dan tidak meninggalkan tuisyen?

1. Aware dengan jadual waktu kelas, kokurikulum dan kelas tuisyen
Ramai yang jadikan alasan jadual kokurikulum di sekolah membuatkan dia terpaksa mengabaikan kelas tuisyen dan akhirnya memutuskan untuk berhenti tuisyen. Satu keputusan yang kurang bijak bagi aku. Aku tak kata tinggalkan kokurikulum adalah baik, malah jika pelajar menyertai kegiatan kokurikulum memang aku amat galakkan. Jika tahu jadual harian agak pack, so pelajar perlulah aware dengan jadual waktu sekolah, kokurikulum dan tuisyen supaya dapat menggunakan masa yang ada dengan berkualiti.

2. Bahagikan masa
Disiplin dalam pengurusan masa sangat penting, lagi-lagi bagi pelajar yang sangat aktif dengan kegiatan kokurikul sekolah hingga jadi wakil sekolah. Diorang pun ada yang sampai sanggup tak masuk kelas dek jadi wakil sekolah, wakil negeri dan sebagainya kan? Jadi, macamana pelajar nak cover balik topik yang dah tertinggal? Selain belajar sendiri, dengan mengambil tuisyen in shaa Allah dapat membantu meningkatkan pemahaman pelajar terhadap topik-topik yang tertinggal. Jadi, ajarlah anak-anak anda bijak membahagikan masa sebaiknya.

3. Gunakan masa terluang dengan sebaiknya
Dengan masa yang agak padat, aku yakin masa lapang pelajar pun terhad kan?

So, gunakanlah masa-masa yang ada tu untuk diisi dengan perkara yang bermanfaat. Contohnya, habiskan masa bersama keluarga, siapkan kerja rumah atau kerja kursus yang menimbun, berehat di rumah atau belajar masak. hihi

4. Dapatkan tidur yang cukup
Setiap hari selepas waktu sekolah ditambah dengan kegiatan kokurikulum hingga lewat petang. Kemudian, ditambah lagi dengan kelas tuisyen. Manfaatkan masa yang tinggal setiap hari untuk menyiapkan kerja sekolah dan tidurlah seawal mungkin. Kurangkan main gadget seperti telefon dan bermain game.

Bagi aku, seandainya pelajar itu di tahun akhir atau bakal mengambil peperiksaan besar, lebih baik kurangkan penglibatan dalam kokurikulum. Maka, pelajar akan ada lebih masa untuk mengulangkaji pelajaran dan boleh ambil kelas tuisyen untuk buat revision topik-topik tahun-tahun lepas. Aku yakin, cikgu sekolah aware pasal ni kan. Cuma agak terkilan bila ada pelajar yang terlibat lagi dengan kokurikulum atas arahan guru sekolah juga sedangkan lagi 2 bulan nak peperiksaan SPM.


Aku ada juga bagi nasihat untuk drop kokurikulum tu tapi diri pelajar tu sendiri pun willing untuk join. Jadi, aku pun tak boleh nak buat apa. Aku hanya laksanakan tugas aku sebagai Tuition Tutor dan buat yang terbaik untuk semua student aku. Semoga diorang dapat buat yang terbaik masa SPM nanti. Ada peningkatan dari ujian sebelum-sebelum ni pun dah cukup baik.

Ini bukan untuk aku. Tapi demi masa depan diorang. Kalau diorang sendiri tak usaha, siapa lagi akan bantu? Betul tak?


Credit : Mawar Assufi



Nak Fokus Tuisyen Atau Kokurikulum ? Nak Fokus Tuisyen Atau Kokurikulum ? Reviewed by Mawar Assufi on October 14, 2018 Rating: 5

TESTIMONI PELAJAR

October 09, 2018
Penafian : Semua gambar di bawah merupakan hak Top Genius Learning Centre. Sebarang pertanyaan dan makluman boleh hubungi admin TGLC (016-493 0032).

TESTIMONI CLIENT & PELAJAR











 Sebarang pertanyaan dan makluman boleh hubungi admin TGLC (016-493 0032).
Boleh juga dapatkan maklumat terkini di laman sosial TGLC.

Media Sosial TGLC :

▶ Email : topgeniuslearning.hq@gmail.com



TESTIMONI PELAJAR TESTIMONI PELAJAR Reviewed by Mawar Assufi on October 09, 2018 Rating: 5

5 Sebab Anak Perlukan Tuisyen

September 04, 2018
Perlu Ke Hantar Anak Ke Tuisyen? Baca 5 Sebab Ini ! | Saya ada buat research di beberapa buah blog peribadi dan boleh saya katakan dalam 80% mengatakan bahawa tuisyen itu tak perlu. Ada beberapa sebab yang menyokong kenyataan tu. Jadi saya buat kesimpulan yang kebanyakan penulis blog peribadi tak setuju tuisyen ini dijadikan norma dalam masyarakat Malaysia disebabkan bila orang terlalu mementingkan education, hal ni akan mematikan kehidupan seronok dan akan menghilangkan masa bermain kanak-kanak.

Tapi ada beberapa point yang saya kurang setuju sebab bagi saya, point tu dah tak relevan dalam abad ke 21 ni. Sangat tak relevan antaranya sebab kepesatan sistem teknologi dan kenyataan budak-budak zaman sekarang yang tak boleh nak fikir rasional demi masa depan.


5 Sebab Kenapa Anak Perlukan Tuisyen?

1. Seiring dengan waktu bermain dan belajar anak-anak
Tak dinafikan anak akan kekurangan waktu bermain dan hilang keseronokan waktu kecil jika mengambil tuisyen. Tapi, mohon ibu bapa fikirkan demi kebaikan masa depan anak-anak. Waktu kecil bolehlah kita bagi diorang bermain, tapi jika dibiarkan dan sehingga besar tak dibiasakan dengan 'pendidikan itu satu keperluan', diorang akan anggap, "Tak apa, parents aku okay saja kalau tak pandai pun."

Ini yang perlu dibetulkan sejak kecil. Hal pendidikan kena diterapkan seawal diorang kecil lagi. Eh, tapi kan. Siapa kata kalau pergi tuisyen, masa bermain anak-anak akan hilang? Bukan ke lebih bagus kalau anak-anak bermain dengan kawan-kawan sambil belajar daripada biarkan anak-anak bermain sia-sia dan itu hanya akan mengurangkan tempoh pembelajaran diorang.


2. Keperluan Pendidikan Yang Sangat Mencabar
Kebanyakan pelajar saya mengadu, diorang tak faham cikgu sekolah mengajar. Kat sini saya tekankan, kadang-kadang bukan faktor cikgu sekolah yang tak pandai mengajar, tapi disebabkan faktor sekeliling. Contoh, satu kelas 40 orang. Semua perlukan perhatian khusus. Kau rasa? Tak jadi sotong kurita ke cikgu tu? Eh, kalau tak pandai mengajar macamana boleh jadi cikgu sekolah, betul tak? 

Disebabkan pendidikan ini satu keperluan untuk jangka masa panjang dan kita tahu di masa akan datang, diorang akan menghadapi waktu di mana terpaksa bersaing dengan ramai orang bijak pandai. Jadi, untuk sama-sama bersaing kita perlu bagi pendidikan sebaiknya pada diorang. Jika tidak mendapat kerja yang diingini, sekurang-kurangnya dia takkan mudah dimanipulasi oleh orang sekeliling dengan ilmu yang dia ada.


3. Elak Anak Terabai Kerana Kesibukan Ibu Bapa
Taknak hantar ke tuisyen? Sebab boleh mengajar sendiri. Silakan. Tapi, kau rasa kenapa wujudnya tuisyen ni? Untuk bantu ibu bapa yang kurang masa untuk mengajar anak sendiri di rumah lah.

Tak ada siapa paksa untuk hantar anak-anak ke tuisyen atau buat tuisyen di rumah kalau ibu bapa pun boleh pantau perkembangan pendidikan anak sendiri di rumah. Nak tuisyen atau tidak, berbalik semula pada ibu bapa. Cuma yang penting, jangan serahkan sepenuhnya tugas mengajar tu pada guru sekolah, tapi ibu bapa merangkap orang paling rapat dengan anak-anak pun perlu ambil bahagian. Kejayaan diorang adalah komitmen ibu bapa juga.


4. Guru / Tutor Mengajar Teknik Terbaik Menjawab Soalan
Siapa kata anak-anak tak boleh belajar sendiri di rumah. Eh, boleh. Boleh sangat. Tak ada masalah. Tapi, bukan ke lebih jimat masa dan memudahkan kerja sekiranya ada guru atau tutor yang tahu teknik menjawab soalan peperiksaan sebenar dan berkongsi tips dan tricks yang sesuai untuk digunakan di dalam peperiksaan nanti? Bukan kah lebih baik sekiranya anak-anak tahu teknik menjawab dalam 2 jam dari menghabiskan masa 12 jam membaca dan menghafal satu buku dan esoknya lupa dan mengulangnya semula.

Ramai je yang belajar sendiri pun berjaya juga. Tak dinafikan. Tapi mesti kena lah dengan cara belajar yang betul. Well, ini hanya cadangan. Nak? Ambil. Taknak? Tak perlu susah-susah ambil.


5. Mempercepatkan Proses Memahami Topik Yang Sukar
Anak-anak perlukan seseorang yang pakar dan mahir dalam sesuatu topik untuk memudahkan diorang tanya soalan yang terbuku di minda. Ada pelajar yang agak sibuk dengan program sekolah, anak pelajar yang mungkin selalu skip kelas kerana sakit, ada pelajar yang sukar ikut pembelajaran di sekolah kerana guru terlalu mengejar silibus hingga dirinya terabai dan ada banyak lagi sebab kenapa anak-anak selalu ketinggalan dalam kelas.

Kalau ada ibu yang tak bekerja, dia boleh bantu anak-anak dalam pelajaran. Ya. Betul. Sekiranya itu matapelajaran yang bukan kepakarannya? Kesian anak-anak tau. Terpaksa belajar dan membuat assumption sendiri mengenai subjek tu. Bukan kah lagi baik kalau ada seseorang yang akan bantu menjawab setiap soalan yang dia ingin tahu dengan tepat? Maka, anak-anak akan belajar sesuatu dari situ!

Anak-anak juga akan belajar sesuatu yang baru jika belajar bersama kawan-kawan. Ini pun akan bantu mudahkan proses pembelajaran sebab masing-masing ada keinginan untuk tahu itu, tahu ini.


Bagi saya, ini bukan lah satu kewajipan pun untuk ambilkan anak khidmat tuisyen ni. Cuma ini salah satu alternatif untuk mudahkan urusan banyak pihak. Terutama sekali, anak-anak. Diorang nak berjaya demi masa depan. Tapi, diorang perlukan sokongan dari ibu bapa juga. Kalau ada ibu bapa yang kurang mampu, tak perlu pun ambil kesemua subjek. Hanya ambil subjek yang penting dan yang betul-betul perlukan perhatian khusus saja. Kalau lagi tak mampu, hantar lah ke Pusat Tuisyen Rakyat yang Percuma tu. Sekurang-kurangnya pelajaran anak-anak, ada yang tolong pantau.

Selebihnya ini hanya pandangan peribadi saya yang newbie ni. Kalau ada pihak yang kurang bersetuju, saya terima dengan lapang dada. Sekian, Saya Tutor Akin Akaun.

5 Sebab Anak Perlukan Tuisyen 5 Sebab Anak Perlukan Tuisyen Reviewed by Mawar Assufi on September 04, 2018 Rating: 5

Testimoni : Seronok belajar sama-sama dengan kawan baik

September 01, 2018
Testimoni : Seronok belajar sama-sama dengan kawan baik Testimoni : Seronok belajar sama-sama dengan kawan baik Reviewed by Mawar Assufi on September 01, 2018 Rating: 5

Testimoni : "Saya bebas berkongsi idea masa belajar BM"

August 29, 2018
Testimoni : "Saya bebas berkongsi idea masa belajar BM" Testimoni : "Saya bebas berkongsi idea masa belajar BM" Reviewed by Mawar Assufi on August 29, 2018 Rating: 5
Powered by Blogger.